PSD are nevoie de un PNL calm și mulțumit, pe linia de plutire
PSD vrea o relație bună cu PNL, cu viitorul președinte al țării și cu Occidentul
Pentru PSD e important ca PNL să rămână pe linia de plutire și actuala conducere să nu fie victima vreunei revolte în partid.
O revoltă în PNL ar (semi) izola din nou PSD pe scena politică. Până acum liberalii nu s-au revoltat fiindcă o potențială alianță cu USR și PMP nu s-ar putea face decât în opoziție, chiar și după 2024, din cauza scorurilor slabe ale PNL, USR și PMP. Cele trei au împreună în jur de 30-35%, insuficient pentru o majoritate parlamentară chiar și în coaliție cu UDMR și chiar și după redistribuire.
Structurile teritoriale ale PNL și chiar cele centrale nu sunt deloc încântate de o eventuală trecere în opoziție, cât timp încă se mai împart banii de PNRR și PNDL (Saligny). Și cine împarte, parte-și face.
Cum am mai scris, PNL are spațiu de manevră, e un partid care a fost aliat și cu USR și cu PSD și cu UDMR, fără de care nu se poate guverna, cel puțin în perioada următoare.
După 2024, PSD are varianta unei guvernări minoritare împreună cu UDMR și speranța că poate cumpăra parlamentari de la AUR și chiar PNL. O alianță cu AUR ar fi sinucidere politică, dar nu e exclusă, așa cum nu e exclusă nici dezintegrarea AUR începând cu 2025, care ar oferi șansa PSD-ului să ia câteva zeci de parlamentari.
Dar, până atunci, cea mai sigură variantă de guvernare pentru PSD rămâne alianța cu PNL.
Și, să nu uităm, pentru PSD e vital un președinte care să nu-i fie ostil, să fie relativ retras politic și să respecte regimul parlamentar.
În aceste decenii PSD a învățat câteva lecții: să nu fie izolat și să nu-i fie ostil președintele țării și Occidentul. PSD trebuie să se asigure că la Cotroceni nu va veni un nou Băsescu (deși nu mai e posibil, între timp, din cauza lui Băsescu, s-a mai clarificat rolul președintelui, care a pierdut din putere și spațiu de manevră politică) și în fruntea partidului nu va veni un nou Ponta sau Dragnea, lideri care să joace cărți geopolitice inacceptabile și să nu calce niște linii roșii.
Probabil, de fapt, aproape sigur, următorul pas al PSD va fi să se mute, cel puțin economic, spre stânga, odată ce își asigură o relație bună pe plan extern, cu UE și americanii, o relație bună cu celelalte partide și, în special, cu PNL, și o relație bună cu președintele țării.
Ultimul lucru de care are nevoie PSD în acești doi ani decisivi e un PNL imprevizibil, măcinat de revolte interne, în pericol de a schimba alianțele.